Koncz “Mars” János fenyegetése miatt ideiglenesen nem elérhető a weboldalunk teljes tartalma


2022. augusztus 3-án Koncz „Mars” János szerző (egy erőszakkal, fenyegetéssel és rágalmazással írói sikereket elérni akaró személy) fenyegető üzenetet küldött magazinunknak a saját nevében, saját e-mail címéről, ami által a levelének közzétételével nem adunk ki titkos adatot, mivel az illető neve is ismert és az e-mail címe is nyilvános a weboldalán, továbbá az, hogy a fenyegetőlevelét nyilvánosságra hozzuk, sem minősül levéltitok megsértésének, mivel a levelet ő küldte nekünk, amit pedig nekünk küld valaki, azt jogunk van nyilvánosságra hozni.

A fenyegető levél tartalma az alábbi képen megtekinthető:


Mivel a levél egyértelműen arra utal, hogy ő (szándékosan) rágalmazással tönkretette (levelében nevükön nevezve az) Arte Tenebrarum Könyvkiadót (ami valóban igaz, mert a kiadó azóta bezárt: https://www.artetenebrarum.hu), így egyértelmű fenyegetésnek vehető az a kijelentése, miszerint a mi interjús weboldalunk lesz Koncz János “következő projektje”, azaz elfoglaltsága, rágalmazandó, tönkretételre kijelölt életcélja.

Azt, hogy pontosan kinek szól, kire utal a „Gabika” megszólítás, nem tudjuk, mert ezt Koncz János nem közölte a magazinunk hivatalos e-mail címére küldött üzenetében, ugyanis nálunk ilyen nevű szerkesztő nem dolgozik. Ettől függetlenül, mivel nekünk címezte a levelet, így a fenyegetése egyértelműen nekünk szól, amihez semmi joga nincs, sőt oka sincs rá.

Azért hozzuk nyilvánosságra ezt a levelet, hogy mások is tudjanak arról, hogy ez a személy milyen üzeneteket küld magánlevélben, hogy az említett kiadón kívül másokat is megfenyeget tönkretétellel és rágalmazással, ráadásul trágár kifejezésekkel inzultál, sérteget, provokál, továbbá csalóknak, azaz „kamugépeknek” titulálja a weboldalunkat és minket, akik legális, jóhiszemű, támogató, építő jellegű, korrekt interjúkat készítünk szerzőkkel.

Habár a fenyegető személlyel nem kívánunk levelezni (azóta a hivatalos e-mail címünk a teljes Google fiókkal együtt törlésre került, hogy ne tudjon többé elérni minket), de mivel tudomásunk szerint azóta valóban nyilvános felületen rágalmaz minket, ezért mégis válaszolnánk itt, a saját oldalunkon arra az EGY vádjára, miszerint mi „csalók” lennénk:

1. Mi egy magánszemélyek (baráti társaság) által üzemeltetett weboldal vagyunk, ami semmilyen kereskedelmi tevékenységet nem folytat. Tehát mivel nem árulunk semmit, így „átverni” sem tudnánk senkit semmivel.
2. Minden interjút valós személyekkel, valódi szerzőkkel készítettünk, amelyekhez minden szerző írásban hozzájárult, örültek a megkeresésnek, elégedettek voltak az interjúk végeredményével (önként meg is osztották őket a Facebookon), sőt sokan saját maguk kerestek fel minket, hogy készítenénk-e velük interjúkat. Ezekre legtöbb esetben igent mondtunk.
3. Minden szerzőkről kirakott képet, amit interjúkhoz használtunk, a szerzők bocsátották rendelkezésünkre, és írásos engedélyüket adták ahhoz, hogy az oldalunkon az interjúhoz illusztrációként felhasználjuk.
4. Hozzánk soha nem érkezett interjúkészítés után egyik szerzőtől sem olyan kérés, hogy távolítsuk el a velük készített interjút, mert ne lennének vele elégedettek. Ha ilyen megkeresést kaptunk volna, azonnali hatállyal eltávolítottuk volna az interjtút. Tehát minden (normális esetben) az oldalunkon olvasható írói interjú az írók beleegyezésével szerepel(t) a weboldalunkon, amire sem az írók, sem a kiadójuk, (pláne) az ügyvédjük sem kért fel vagy utasított minket, hogy távolítsuk el. Tehát leegyszerűsítve: Minden, az oldalunkon megtalálható interjú legális, szerzői beleegyezéssel került publikálásra, és eddig sem a szerzőktől, sem másoktól nem kaptunk panaszt az interjúkkal kapcsolatban.
5. Minden, az oldalunkon található interjút ingyen készítettünk. Sosem fogadtunk el fizetséget interjúkészítésért, még akkor sem, ha a szerző keresett fel minket. Ezáltal megkárosítani sem tudtunk volna senkit anyagilag, mivel soha nem fogadtunk el vagy kaptunk pénzt interjúkészítésért.
6. Minden elvállalt interjút elkészítettünk. Senkit sem hagytunk cserben. Amit megígértünk, azt be is tartottuk. Senkit sem károsítottunk meg, és (anyagi vagy erkölcsi) tartozásaink sincsenek senki felé.
7. Csalásnak az minősülne, ha pénzzel (kifizetett összeggel, létrejött tranzakcióval) megkárosítottunk volna valakit (például pénzt fogadtunk volna el olyan interjúért, ami végül nem készült el), azonban mint ahogy a fenti pontban is le van írva: minden interjú ingyenesen készült a szerzők beleegyezésével.
8. Az interjúkat készítő magazinunk oldalán nem minden szerkesztőnk készít interjút saját, polgári nevén, azaz vannak interjúk a weboldalunkon (jelenleg a fenyegetés miatt ideiglenesen rejtve), amelyeket az adott szerkesztő úgynevezett „internetes nicknéven” készített, de az semmilyen hatályos európai jogszabályba nem ütközik, hogy valaki magánweboldalt (ami nem végez kereskedelmi tevékenységet) ne üzemeltethetne internetes nicknéven, ne vezethetne blogot nicknéven, vagy akár ne készíthetne interjút nicknéven.

A magyarországi bloggerek 99%-a nicknéven üzemelteti magánszemélyként a saját blogját, és ha interjút készítenek, akkor ők is nicknéven készítik az interjút. Ezt semmilyen törvény nem tiltja, nem minősül sem csalásnak, sem bűncselekménynek.

Úgyhogy a fentiek alapján az, hogy Koncz „Mars” János csalóknak nevez minket, semmilyen európai jogszabály szerint nem állja meg a helyét, mert semmilyen szempontból nem követtünk el csalást azzal, hogy interjúkat készítettünk magyar szerzőkkel, mivel:

– Teljesen mindegy, hogy milyen néven készítjük az interjúkat: erre nincs vonatkozó jogszabály, mivel ez egy magánweboldal, nem pedig egy újságárusoknál kapható, hivatalos napilap. Jogunk van védeni a személyes adatainkat, és nem vagyunk kötelesek egy magánweboldalra kiírni a személyes adatainkat, mivel nem végzünk kereskedelmi tevékenységet.
– Sosem fogadtunk el egyik szerzőtől sem pénzt interjúért, tehát ismételjük: nem végzünk kereskedelmi tevékenységet, nem árulunk semmit, ezáltal nem vagyunk kötelesek kiírni a személyes adatainkat vagy céges adatokat, és kereskedelem nélkül (anyagi károkozás nélkül) csalást sem követhettünk volna el.
– Eddig minden szerző elégedett volt a vele készített interjúval, és sosem kaptunk tőlük utólagos panaszt rájuk. Közülük senki sem állította rólunk, hogy „átvertük” volna őket vagy „csalók lennénk”. Ezt összesen egy személy állítja rólunk (minket nyilvános felületen jelenleg is rágalmazva):

Koncz „Mars” János, akivel sosem készítettünk interjút, tehát semmi oka nincs reklamálni, sem megkérdőjelezni az oldalunk hitelességét vagy a korrektségünket.

Mivel a fent említett személy ellen tudomásunk szerint (erről több helyen is lehet olvasni nyilvános felületen az interneten) hatósági eljárás folyik bűncselekmények elkövetése miatt, ezért mindenkit óva intünk attól, hogy ennek a személynek bármilyen állítását, bárkiről is komolyan vegye.

Amíg az illetőt a magyar hatóságok felelősségre nem vonják, addig mi nem kívánunk beleavatkozni ennek menetébe, azonban amint az ügy lezárul, az általunk eddig készített interjúkat ismét elérhetővé tesszük, ismét lesz nyilvános e-mail elérhetőség kiírva az oldalra, és ha bármelyik szerző, akivel korábban interjút készítettünk, jelzi, hogy azt szeretné, hogy lekerüljön az interjúja erről az oldalról, annak a kérésnek 24 órán belül, vita nélkül eleget fogunk tenni.

Addig azonban (részben az ő érdekükben is, hogy a fenyegetőző személy ne férjen hozzá semmilyen tartalomhoz az oldalunkon, még szerzők nevéhez se) az általunk készített interjúk rejtve maradnak a nyilvánosság és a fenyegető személy elől.