Interjú Ludányi Bettinával

Black Dawn:
1. Mielőtt az Álomgyár Kiadónál kezdtél volna publikálni, megjelent két regényed más kiadók gondozásában: 2017-ben a Colorcom Mediánál Az egyetlen menedék, illetve 2018-ban az Olvasni menőnél a Mennem kell. Ez utóbbi 2020-ban újra megjelent az Álomgyár jóvoltából, de Az egyetlen menedék címével nem találkoztam a kiadó webáruházában. Várható később, adott esetben bővített újrakiadása? Mi annak az oka, hogy ez még nem történt meg?

Ludányi Bettina:
Egyelőre úgy érzem, hogy szeretném elengedni azt a regényt. Az volt az első könyvem, emiatt vannak hiányosságai. Ha belenyúlnék, és fel akarnám hozni arra a szintre, ahol most vagyok, már nem lenne ugyanaz a könyv. A Mennem kell esetén kivitelezhető volt egy bővített, átdolgozott kiadás, de Az egyetlen menedék esetében ezt nem lehetne úgy megoldani, hogy megmaradjon az eredeti szelleme a történetnek. És ezt nem szeretném.

2. A Te alkotói életedben minek köszönhető az az áttörés, hogy egy nagyobb kiadó, az Álomgyár kötelékében kezdtél el publikálni? Ez esetleg a Mennem kell c. regénynek köszönhető?

Így van, a Mennem kell első kiadása után keresett meg a kiadó.

3. Ha végignézem a regényeid alkotta palettát, szinte egytől egyig krimiket, illetve pszichothrillereket látok, néhol romantikával fűszerezve. Valahogy így tudnám leírni Ludányi Bettina főbb stílusjegyeit. Te hogyan kategorizálnád be a műveidet, ha átfogóan kellene beszélned róluk?

Az első három regényemben központi szerepe van a romantikának, később azonban ez majdnem teljesen elmaradt. Nem hagyom ki végleg, hiszen az életnek is része a szerelem, így a történeteknek is, de nem ez a fő vonal. Amit kiemelnék, az a pszichológia szál, ami minden könyvemben ott van. Mindig egy adott pszichológiai témára építem fel a regényt vázát, talán ezt tudnám említeni átfogóan.
A Meghasadt valóság a pszichopatákat, a Nyomodban a veszélyes személyiségeket járta körbe, a Függőség-sorozat a függőség lélektanát, a Mögötted a manipuláció és a szekták lélektanát, a Festménybe zárt lelkek pedig a nőiesség témakörét és a sorozatgyilkosok pszichológiáját fogja érinteni.

4. Mi az oka annak, hogy a Mennem kell újrakiadásának lett egyedül világos, napfényes borítója, annak ellenére, hogy a főhősnő abban az esetben is a bűnözés hálójába keveredik?

Ez alapvetően egy romantikus regény, a többi könyvem pedig – ahogy említetted – inkább krimi és pszichológiai thriller.

5. A könyvborítók is egyértelműen mutatják a vörös/fekete színárnyalat állandó alkalmazásával, hogy alkotásaid – a Mennem kell kivételével – azonos műfajt képviselnek. Tervezel ettől a stílustól eltérni annak ellenére, hogy a 2021-ben megjelenő Festménybe zárt lelkek is pszichothriller?

Szeretnék megmaradni a pszichothriller és a krimi műfajoknál, nem tervezek visszatérni a romantikára. A Mennem kell esetében azért tettem kivételt, mert az számomra egy szerelemregény, és szerettem volna az Álomgyár Kiadó gondozásában látni a többi könyvemmel együtt.

6. Lehet, hogy csak én, de úgy érzékelem, hogy a regényeid sorra egyre merészebb témákat boncolgatnak. Ugyanis míg a Meghasadt valóság és a Nyomodban például krimi, és nyomozást, gyilkosságot ír le, addig a Kettőnk titka és a Kettőnk bűne (mint a sorozatcím is mutatja: “Függőség“) az addikciókról szól, ami már önmagában tabudöntögetőbb az előzőeknél. Mindennek megkoronázásaként pedig érkezik majd a Festménybe zárt lelkek, amely – én úgy érzem – már ténylegesen a valódi tébolyról fog szólni. Tervezed ezt a hullámot esetleg még tovább fokozni? Más szerzőknél is látni olyat, hogy van egy romantikus, női sorozatuk (a Te esetedben én itt a napfényes borítóval megjelent Mennem kell-re gondolok) és egy komolyabb, történelmi vagy pszichothriller vonulata is a pályájuknak (mint az összes többi regényed). Te is így gondolkodsz esetleg, ilyen sémát tervezel követni?

Nem gondolkodom ennyire előre, mindig az adott regényre koncentrálok – ez esetben a Festménybe zárt lelkekre. Igen, ez valóban durvább lesz, mint az előzőek, ezért nem kizárt, hogy egy enyhébb regény fogja követni, szintén pszichológiai thriller műfajban. De ezt nem mondanám biztosra. 🙂 Ilyen szempontból nem vagyok előre tervezős, összeszedett, átgondolós típus. Azt írom meg, amit akkor jónak érzek.

7. Kicsit személyesebb kérdés, de biztos vagyok benne, hogy mindenkit érdekel: Mit csinál Ludányi Bettina, ha éppen nem ír? Miután igazán beindult az írói pályád, megtartottad a polgári foglalkozásodat, vagy már teljes mértékben az írásnak élsz? Sűrűn követték egymást a megjelenő regényeid. Nehéz volt így összeegyeztetni az alkotást a magánéleteddel? Vagy a kéziratok egy része már ott pihent a fiókodban, várva egy remek lehetőségre?

Marketing-szövegírással és újságírással foglalkozom a regényírás mellett – eddig is így volt. Ha nem írok, akkor olvasok, igyekszem sokat pihenni, sétálni, utazni, ha lehet, meditálni, és az önfejlesztés is fontos része az életemnek.
Ami a regényeket illeti: az írás összeegyeztetése a magánélettel nem okozott gondot soha. Az utóbbi időben meg elég tudatosan bánok az idővel. Egy kész kéziratom sem volt, én nincs is, minden regényt „frissen” írok.

8. A következő regényed 2021 novemberére van beharangozva. Mi ennek az oka? Addig pihensz, más tölti ki az életed, vagy esetleg olyan nagyszabású lesz a Festménybe zárt lelkek, hogy több időt szeretnél szánni rá, mint a korábbiakra?

Egyrészt együtt fogok dolgozni egy mentorral, így szerettem volna, ha van időnk a közös munkára. Szeretném most még inkább beletenni magamat ebbe a történetbe. Másrészt a magánéletemben is vannak folyamatok, amikre koncentrálnom kell, így nem tudott volna tavaszra elkészülni a regény.

9. Kinek mondanál köszönetet a megjelent regényeidért és azok megszületéséért, ha lehetőséged lenne rá?

Sok mindenkinek, hiszen rajtam kívül a kiadó munkatársai is sokat dolgoztak a könyvemen (szerkesztő, korrektor stb.), ám leginkább magamnak. Hálás vagyok azért, hogy még akkor is dolgoztam, és hittem a könyvemben, amikor még azt sem tudtam, ki fogja kiadni (a Mennem kell írása során például nem tudtam, hogyan, mi módon fog megjelenni). Illetve persze azért is, hogy nem adtam fel, és ahány könyvbe kezdtem bele, mindet be is fejeztem.
És természetesen mindig köszönetet mondok az olvasóimért is, hiszen nélkülük semmi értelme nem lenne a munkámnak. 🙂

Köszönöm szépen az interjút!