Interjú Martin Kay-jel

Black Dawn:
1. Szeretek alapos lenni, amikor interjút készítek valakivel. Megpróbáltam Rólad is minél többet megtudni még a kérdések megfogalmazása előtt, de megmondom őszintén: nem sikerült. Sem közösségi oldalakon, sem a weboldaladon nem találni Rólad részletes leírást. Nem bánnád, ha feltennék néhány olyan kérdést, ami szerintem nemcsak engem, de az olvasókat is foglalkoztathatja már egy ideje? Ám ha konkrét oka van, amiért nem szokásod elárulni ilyen részleteket, akkor azt is tiszteletben tartom.
1/a. Hol és mikor születtél?
1/b. Hol (milyen városban) élsz?
1/c. Családi állapotod?
1/d. Mi a valódi neved?

Martin Kay:
Budapesten születtem, még valamikor az előző évezredben. Lássuk, mi az, amivel még nem árulok el nemzeti titkot!

2. Ha egyik fenti kérdésre sem szeretnél felelni, megtennéd, hogy legalább az okát elárulod? Tapasztalataim szerint ugyanis sokan használnak írói álnevet, de azok a szerzők általában nem adják az arcukat a művükhöz, azokban az esetekben fényképek sem szoktak lenni róluk sehol. Rólad viszont rengeteg képet látni, mégsem tudni a regénye(i)d címén és ismertetőjén kívül szinte semmit. Pedig bizony az olvasóinkat nagyon érdekelnék ezek a részletek! 😊 És meg vagyok győződve arról, hogy a külsőd alapján a női olvasók 99%-át úgyszintén. 😊

Mit szólnál, ha téged kérdeznénk erről, mint hölgyolvasót? Fogadok, Te is kedveled azokat a történeteket, ahol a hőst körüllengi némi rejtély.
Úgy gondolom, nem szerencsés teljesen összemosni az írót és a magánembert, és ezt a képzeletbeli határt nagyon jól jelképezi egy alkotói álnév. Habár igyekszem mindenütt önmagamat adni, és jólesik az olvasók figyelme, végső soron a könyveim miatt vagyunk itt, így a felvetett témákat is jellemzően ebbe az irányba terelem.

3. Egy utolsó kérdés a személyeddel, azaz a neveddel kapcsolatban: Mit jelent a „Kay”? Tudtommal ilyen amerikai/angol vezetéknév nem létezik. Viszont a „K” betűt így írják, ha kiejtés szerint betűzik angolul. Tehát ez a rébusz lehet, hogy valójában K. Mártont jelent? 😊

Jár a piros pont. Olyan írói nevet akartam, amelyről ordít, hogy csak egy buta álnév. Tapasztalatom szerint minél cirkalmasabb valakinek az írói neve, annál biztosabb, hogy a munkája csapnivaló! (Egyébiránt a teljes nevem sokhelyütt elérhető, pár csoportba csak így tudok posztolni.)

4. Eddig két regényedről tudok. Az egyik 2018-ban jelent meg, a másik elvileg most, 2020 novemberében fog. A történet címe Eastern, ami egy illusztrált, ifjúsági könyvsorozat western és posztapokaliptikus sci-fi elemekkel. Mesélnél nekünk e sorozat születéséről? A műfajt még nagyjából el tudom képzelni, hogy miért ilyen stílusban íródik, mert ezek vagy örökzöld, soha meg nem unható műfajok (mint a western) vagy olyanok, ami épp manapság nagy divat (mint a posztapokaliptikus). Amit viszont nem értek, hogy miért pont illusztrált regény? Én, ha magamból indulnék ki (bár nem garantált, hogy én bármiben is jó döntést hoznék ilyen téren 😊), akkor vagy képregényt csináltam volna a sorozatból, amiben csak rajzok vannak, és szövegbuborékok, vagy hagyományos regényt, amiben nincsenek teljes oldalas rajzok. Tehát miért pont illusztrált?

Van nekem egy csoportom Írástechnikai Fórum néven, ahol néha szerény sikerrel osztom az észt. Rendre az írók lelkére kötöm, hogy először határozzák meg, kinek fognak írni, tájékozódjanak a választott zsáner lehetőségeiről, mérjék fel, mire van valós igény.
Tapasztalatból beszélek, hiszen az Eastern esetén ezek egyikével sem éltem!
Egyszerűen csak elkezdtem írni a saját kedvemre, a történet világa és zsánere pedig jött magától, hogy kiszolgálja a cselekményt. Tudni érdemes, hogy nálam minden a karakter és az érzései. Csak ezután következik az elsőre könnyednek tűnő cselekmény, azonban a hősök elejtett mondatai messzire vezetnek.
Azt akartam, hogy akár egy jó detektívregényben, az olvasó kitalálhassa előre a könyvvégi nagy csavart. Úgy alakult, hogy ez körülbelül az olvasók felének sikerült, tehát pont elértem a célomat a sejtetéssel.
A karakterekre is úgy tekintek, mint a lelkem lenyomatára. Épp olyan arányban képezik a részemet, amennyit szerepelnek.
Szóval, miért lett illusztrált regény? Mert ha akarod, egy klasszikus kalandtörténet, ha viszont ismered a mangák/animék világát, néhány megoldás ismerős lesz. Ezért is szoktam afféle „light novel”-ként hivatkozni a könyvre, amely jobbára illusztrált regényt jelent.
Ha elolvasod a könyvet, biztosan te is úgy látod majd, hogy a képek remek aláfestést szolgáltatnak a történetnek.

5. Ha már az illusztrációknál tartunk: hogyan kezdődött a kollaboráció Megyeri Manóval, aki a sorozat képi világáért, azaz a grafikákért felelős? Először is, kinek az ötlete volt, hogy az Eastern illusztrált könyvsorozat legyen? Ő keresett meg azzal, hogy mit szólnál egy ilyen megoldáshoz, vagy Neked volt a kezdetektől ez a vágyad, elképzelésed, hogy ilyen típusú művet írj?

Őt már évekkel a megjelenés előtt kinéztem magamnak egy interjúsorozaton keresztül. Hazánkban igen kevesen rajzolnak mangát profi szinten, Naka munkái pedig azért tetszettek meg különösen, mert láttam, hogy több stílusban is biztos kézzel alkot. Ez lehetőséget teremtett egy olyan hibrid stílus kialakítására, amely hozza a mangák jegyeit, mégsem tűnik szokatlannak a nyugati olvasó számára.

6. Mivel a közösségi oldalakon látható fotóid alapján egyértelmű, hogy komolyan sportolsz (mondjuk ki nyíltan: gyúrsz 😊), így láttam már olyan rossz májú megjegyzéseket Rólad az interneten, hogy egy ilyen kigyúrt pasi biztos nem is képes könyvet írni, és hogy ezeket a regényeket nem Te írtad. Pedig ez nyilván nevetséges vád. Hiszen ha valaki kapcsolatba lép Veled akárcsak írásban, akkor is már a fogalmazásodból lejön a műveltséged, és hogy kiválóan fogalmazol. Továbbá tudtommal rendszeresen tartasz író-olvasó találkozókat. Ott is kiütközne, ha fogalmad sem lenne arról, hogy miről szól a mű, amit a Te fényképeddel reklámozva adtak ki, nem? 😊 Ilyeneket még az első könyved megjelenésekor láttam. Azóta is nyaggatnak ilyen butaságokkal, vagy már belátták végre, hogy egy író is képes sportolni és adni a külsejére? 😊

Köztudott, hogy a macskáim írják helyettem a regényeket, én csak elmondom nekik, mit szeretnék. (Az efféle zsémbeléseken meg külön jókat derülök, úgyhogy dobj egy linket, ha még megtalálod!)
Próbálok visszaemlékezni, hogy vajon bárki a fejemhez vágta-e, hogy én vagyok az irodalmi élet kopasz vállalkozója, de abszolút nem rémlik. Talán olyan emberek fogalmaznak meg hasonló véleményeket, akik hajlamosak az életüknek csak egy szűk aspektusát fejleszteni. Teszem azt, minden nap sakkoznak, ám közben nem törekednek rá, hogy másban is kiemelkedjenek. Egy ilyen életszemléletből kitekintve nehezebb elképzelni, hogy valaki akár több fronton is ügyes lehet, pedig ez elengedhetetlen a sikerhez. Láttad már például, hogy Bill Gates mekkorát tud helyből ugrani?

7. Kicsit a sporthoz kapcsolódó téma: Megkérdezhetem, hogy az íráson kívül mivel foglalkozol? Mi az eredeti szakmád, végzettséged? Vagy mit csinálsz főállásban? Versenyszerűen sportolsz esetleg? Kaszkadőr vagy? Nekem valamiért ilyen elképzeléseim vannak. 😊

Nyolcéves koromban, amikor még a gyerekeket simán beengedték a korhatáros filmekre, eldöntöttem, hogy én leszek a legmenőbb arc. Én leszek a Terminátor!
Most képzeld el, hogyan nézhettem ki gimnazistaként… Nem! Inkább ne tedd!
A terv persze nem tartott ki, viszont a testem még tíz éve jelezte, hogy ácsi, ideje mozogni! Azóta minden másnap rászánok az ügyre másfél órát. Ennyit mindenki megtehetne.
Magánemberként amúgy akcióhős vagyok. Többnyire macskákat mentek a fákról.

8. Én (mivel a Scribd-en olvastam), csak fekete-fehér verzióját láttam az Eastern első részének. A nyomtatott kiadvány belíve (és grafikái) is fekete-fehérek? Vagy létezik színes verzió is? Ha eddig csak fekete-fehérben jelent meg, tervezi a kiadó színesben is megjelentetni a sorozatot?

Az illusztrációk soha nem készültek el színesben, hiszen nemcsak a rajz lett volna drágább, de nyomdatechnikailag is ésszerűtlen költségeket jelentett volna tízoldalanként beszúrni egy-egy színes képet.

9. Tudni már a pontos megjelenési dátumát az Eastern második részének, azaz a Titkok útvesztőjének?

Ha pár nap múlva kérdezed, igen. Érdemes követni az alkotói oldalamat Facebookon Martin Kay Writes néven!

10. Lesz harmadik része is az Easternnek? Ha igen, hány további részt tervezel még? Továbbá van más könyv vagy regénysorozat is kilátásban?

Az írók nehezen tudnak felelős választ adni a hasonló kérdésekre. Harmadik része biztosan lesz az Easternnek, ugyanis Vajk és Yuko első nagy története csak ekkora terjedelemben fér el kényelmesen. Persze a cselekmény végeztével a karakterek fejlődési íve még korántsem zárul le.
Én arra bátorítok mindenkit, hogy legyen kíváncsi olvasó, és merjen kimozdulni a komfortzónájából! Amikor elkezdtem írni, nem csak a tizenéveseket akartam megszólítani. Szerettem volna, ha azok az érzelmileg tapasztaltabb olvasók is kedvüket lelik benne, akik érzékeny kis antennáikkal képesek felfogni a hősök lelkének legapróbb rezdüléseit.

Köszönöm szépen a válaszaidat, és sok sikert kívánok ehhez a kiváló és újszerű sorozathoz!

Köszönöm a lehetőséget!