Interjú Vámosi Kirával

Black Dawn:
1. Eddig, ha jól tudom, két könyved jelent meg magánkiadásban: A Ne csukd le a szemed! és a Félelem két arca. Vannak ezeken kívül más befejezett műveid is?

Vámosi Kira:
A Ne csukd le a szemed! című könyvem volt az első alkotásom, amit egy évvel később – a hatalmas érdeklődésnek és eladott példányszámoknak köszönhetően – szorosan követett A félelem két arca, ami egyben az első könyvem folytatása is. Érdekesen van kialakítva a történetszál, hiszen egymásnak a folytatásai, mégis a második rész önmagában is olvasható és értelmezhető az első kötet ismerete nélkül. Egyelőre ez a két könyvem jelent meg és mondható kész műnek, azonban tervben van még számtalan könyv ötlet. Jelenleg belekezdtem a harmadik könyvembe, ami az eddigiektől teljesen különálló történetet mesél el, bár a műfajt tekintve, maradok a pszicho-thriller vonalnál. Ha a számításaim beválnak, akkor 1-2 hónapon belül hatalmas hírrel szolgálhatok az embereknek, az olvasóimnak és a jövendőbeli olvasóimnak egyaránt, amire még én magam sem számítottam.

2. Mindkét könyvnek egy Naomi nevű lány a főszereplője. Ez a két regény tehát sorozat? Összefüggő a történet? Ha igen, a második rész mennyi idővel játszódik később, mint az első?

Pontosan, ahogy mondod. Bár az első kérdésednél egy kicsit már kitértem erre, de igen, a két rész egymásnak a folytatásai. Mint mondtam, hiába függnek össze, mégis külön is tökéletesen értelmezhető és olvasható a két könyv. Ez benne az igazán különleges. A félelem két arca egy évvel később játszódik az időben, mint az első rész. Nem szerettem volna nagy ugrást benne, hisz a könyv is maga egy évvel később lett kiadva. Trilógiát szeretett volna belőle a kiadó és az olvasóim is, sokáig gondolkoztam is rajta, azonban a harmadik rész – ha lesz – még várat magára egy kicsit. A következő könyvem egy teljesen különálló regény lesz, aminek az egész váza már felállt a fejemben, és bele is kezdtem.

3. Mindig Vámosi Kira néven írsz, vagy néha használsz írói álneveket is? Esetleg szándékozol-e a jövőben álnéven írni?

Tudom, hogy sok író preferálja az írói álnevet. Sosem gondolkoztam rajta, és nem is szerettem volna. A regényeimet a saját nevemen adom ki.

4. Tervezel-e más műfajokban is regényt írni?

A romantikus vonal is elég közel áll hozzám, így tervben van egy kicsit gyengédebb témájú mű is a jövőben, a kevésbé erős idegzetűek számára. Egy olaszországi tengerparton fog játszódni a mű, és már a borítóját is elterveztem a fejemben. Ötletem rengeteg van, így ha rajtam múlik, számtalan sort fognak még olvasni az emberek, amik az én tollamból születtek… vagy laptopomból.

5. Ha jól tudom, erotikus pszicho-thrillereket írsz. Miért pont ezt a műfajt választottad? Volt valami konkrét könyv vagy film, ami arra inspirált, hogy Te is ilyen műfajban alkoss?

Nem választás kérdése volt a műfaj, sohasem gondolkoztam azon, hogy írjak-e, és mit írjak. Az első könyvem sem szerettem volna kiadatni. Mikor 17 évesen elkészültem vele, édesanyám elküldte néhány kiadónak, akik közül mindegyik válaszként egy szerződést küldött el. Itt a választás már csak rajtam állt, hogy szeretném-e nyilvánosságra hozni, és kivel akarok együtt dolgozni. A pszicho-thriller vonal mindig is nagyon közel állt hozzám, az erotika pedig azért lett belefonva, mert azt gondolom, manapság ez nagyon tetszik az embereknek. Tulajdonképpen alkottam egy új műfajt, hiszen annyira bátor még senki sem volt, hogy vegyítse az idegrendszert borzoló szálakat egy hormonokkal túlfűtött cselekménysorozattal.

6. Mennyire dominálnak műveidben az erotikus jelenetek? És mennyire a thriller elemek? Ha választanod kellene, szerinted mi bennük a lényeg, azaz mi a fontosabb? A szexualitás-erotika-romantika vagy a bűnügy kiderítése és a nyomozás?

Erre sajnos nem tudok válaszolni, hiszen egyik sem dominál a másik felett. Egységes arányban tettem bele mind a kettő műfajból, hogy az olvasó figyelme végig éber maradjon. Vagy ezért, vagy azért. 🙂 Számomra nem az volt a cél, hogy az egyik rész súlyosabb legyen a műben, hanem az, hogy az olvasó egy olyan alkotást tartson a kezében, amit miközben olvas, egyszerre szabaduljanak fel az érzései és csapjanak össze hullámként. Így az olvasó, miközben olvassa a könyvem, egyszerre érez szerelmet, vágyakozást, utálatot, undort, szenvedélyt, sóvárgást, döntésképtelenséget, zavarodottságot, kételyeket és félelmet. Ez az, ami engem mint írót igazán felemel, hogy miközben olvassák a könyvem, egyszerre érzik azt pár száz oldalon keresztül, amit az életük folyamán bizonyos szakaszokban külön-külön.

7. A fent említett két könyv tudtommal 2018-ban és 2019-ben jelent meg. Mikor kezdtél valójában írni? Mennyi idő alatt készült el az első regényed?

Ahogy megtanultam írni, azonnal alkotni kezdtem. Már általános iskolában, amikor hatodikos voltam, az akkori magyartanárom felfigyelt rám, hogy rendszerint verseket írok. Az első könyvbemutatómon ő volt az este díszvendége, aki beszélt a kezdetekről, hisz neki köszönhetően mertem folytatni az írást, és megmutatni másoknak is. Gimnazista koromig verseket írtam, aztán kisebb novellákat. Majd 15 évesen belekezdtem egy könyvbe, és mivel nem nyilvánosság elé szántam, szimplán magamnak, így 2 évig dolgoztam rajta, kisebb kihagyásokkal.

8. Mi a helyzet 2019 óta? Számíthatunk-e Tőled 2020-ban megjelenő regényre akár ismét magánkiadásban, akár könyvkiadó gondozásában publikálva? Lesz-e harmadik része a sorozatnak?

2020-ban, úgy néz ki, nem könyvre, hanem valami másra lehet majd számítani tőlem, ami miatt már nagyon izgatott vagyok, hogy nyilvánosság elé tárhassam, ez azonban egyelőre titok még. A jövő évben mindenképpen jön a harmadik könyvem egy könyvkiadóval együttműködve, így már a boltokban is kapható lesz. A sorozatnak egyelőre nem tervezem a harmadik részét, de soha ne mondd, hogy soha.

9. A magánkiadásban történő könyvmegjelentetés szándékos döntés volt részedről? Mármint a kezdetektől fogva ez volt a célod? Vagy eredetileg kerestél könyvkiadót, csak nem találtál megfelelőt az elvárásaidnak?

Nem döntés kérdése volt. 🙂 Személy szerint nem szerettem volna kiadni a könyvem. Édesanyám keze volt a dologban, aki elküldte a kéziratot könyvkiadóknak. Több is volt, akikkel együtt tudtam volna dolgozni, azonban nekem a Könyvműhely Kiadó volt a legszimpatikusabb. Nem magánkiadás volt, egy kiadóval együttműködve bonyolítottuk le az egészet. Mind a két könyvem együtt adtuk ki, azonban a jövő évben egy másik kiadóval fogok már együtt dolgozni. Ennek egyetlen oka van, méghozzá az, hogy azok, akikkel eddig dolgoztam, csak online értékesítik a könyveket, nemrég azonban megkeresett egy kiadó, akikkel lehetőségem lenne arra, hogy boltokban is kapható legyen.

10. Írói szemszögből: Nehéz manapság Magyarországon könyvkiadót találni egy első (második) könyves szerzőnek?

Véleményem szerint nem. A saját tapasztalataim alapján azt mondom, ha jó a kézirat, érdekes és izgalmas, bármelyik kiadó felkapja rá a fejét.

11. Szoktál könyvfesztiválra járni, dedikálást tartani, író-olvasó találkozót szervezni?

Író-olvasó találkozóm egyszer volt, azonban ezt szeretném majd rendszeresebbé tenni a jövőben. Dedikálást számtalanszor tartottam már, a harmadik könyv után pedig jöhet az újabb író-olvasó találkozó és könyvfesztivál.

12. Köszönjük szépen a válaszaidat! Te kinek szeretnél köszönetet mondani azért, hogy ez a két regény elkészült és ilyen formában, nyomtatásban létezik?

A Könyvműhely Kiadónak és Édesanyámnak. Nélkülük a mai napig sem lennék hivatalosan is író.

Egy hozzászólás

Hozzászólások letiltva.