Évértékelő interjú Gabriel Wolffal

GW-2019

Szerkesztői előszó:
Kicsivel több mint egy évvel ezelőtt Gabriel Wolf volt az első interjúalanyunk ezen az interjúkra specializálódott, új weboldalunkon. Ezért aztán stílszerűnek gondoltuk, hogy készítsünk vele egy évértékelő (úgynevezett “follow-up”) interjút, hogy mi is történt a szerző úrral azóta.
A különbség az előző és a mostani interjú között csak annyi, hogy amíg az első írásban, e-mailben történt, ez az interjú most személyesen Budapest belvárosában egy szálloda éttermében zajlott. Mivel jómagam most találkoztam először Wolf úrral, így annyi személyes benyomást hadd fűzzek még hozzá a most következő interjúhoz, hogy személyében egy szerény, de rendkívül jó humorú, karizmatikus embert ismerhettem meg, akinek mindenre van valamilyen frappáns válasza, mindenről van véleménye, és nem fél kimondani.
😊 Viszont mindezek ellenére hallgatni is nagyon jól tud. Utólag meg is lepett, hogy milyen jól elbeszélgettünk, és én is mennyi mindent elmeséltem neki, ami csak úgy menet közben szóba jött.

Black_Dawn:
Ez most tulajdonképpen egyfajta villáminterjú. Összesen csak egyetlen kérdést fogok feltenni Neked, és kérlek, mesélj el mindent, ami csak eszedbe jut, vagy amit fontosnak tartasz megemlíteni. Tehát a kérdés:
Mi történt Veled az előző interjúnk óta, pontosabban az elmúlt 13 hónapban?

Gabriel Wolf:
Mivel most kivételesen nem szeretnék kisregény-terjedelmű interjút adni, így megpróbálom inkább pontokba szedni a lényeget. Bár még így is jó esély van a novellaterjedelemre, úgyhogy „Ki innen tovább olvasol, hagyj fel minden reménnyel!” 😊 Szóval, hogy mi is történt:

 1. Írtam hat regényt horror, sci-fi, fantasy és paródia/szatíra műfajokban.
 2. Kiadót indítottunk a feleségemmel Arte Tenebrarum Könyvkiadó néven. Eleinte ketten csináltunk mindent. Azóta már öten vagyunk: négy szerkesztő és egy webmester. Minden kiadványunkat legalább három-négy szerkesztő ellenőrzi/javítja megjelenés előtt. Szerkesztőink között van két nyelvész, egy végzős, magyar szakos egyetemi hallgató és két aktívan publikáló író, tehát mind a nyelvtanban, mind a fogalmazásban segíteni tudunk a szerzőknek, azaz érdemben javítani a kiadandó munkájukat, amennyiben szükséges. (Általában szükséges.)
 3. Eddig 13 írót szerződtettünk regényekhez és antológiás novellákhoz.
 4. 3 antológiánk jelent meg azóta: kettő sci-fi és egy horror. Ez utóbbi jelenleg kiadás alatt van, épp ezen dolgozunk gőzerővel.
 5. Hangoskönyvekkel is elkezdtünk foglalkozni. A „Mit üzen a sír?” című horrortrilógiámnak (ami később egy kötetben regényként is megjelent) már elkészült az első epizódja, „A sötétség mondja” Engler József előadásában. A második hangoskönyv kiadványunk pedig az „Odalent” című sci-fi regényemből készül. Ezen is nagy erőkkel dolgozunk már egy ideje. Az, hogy kinek az előadásában készül, egyelőre legyen meglepetés. 😊
 6. Kiadónk gondozásában újrakiadásra került Bálint Endre „A Programozó Könyve” című Zsoldos Péter-díjas sci-fi regénye, amire rendkívül büszkék vagyunk. Nemcsak a neves irodalmi díj miatt, de maga a könyv is személyes kedvenceim közé tartozik a magyar sci-fi irodalomban.  Egyébként már dolgozunk Bálint Endre következő regényén is, azaz kiadás/szerkesztés alatt van: „Az idő árnyéka” címmel. Reményeink szerint most márciusban fog megjelenni.
 7. Én jelenleg a fent már említett horrorantológia címadó művén dolgozom „Az erdő mélyén” címmel. Továbbá egy versesköteten, melynek „Bipolar (végletek között)” lesz a címe, és Marosi Katalinnal ketten írjuk a benne található 100 verset (fejenként ötvenet). A témája, koncepciója (amire a címe is utal): ugyanazt az 50 témát fogjuk rímekbe szedve, versben megírni. Kati mindennek a szép és romantikus oldalát, én pedig ugyanazoknak a témáknak a sötét, letargikus, világvége hangulatú oldalát fogom bemutatni a saját (horrorírói) módszereimmel.
  A kötet (egyik) érdekessége, hogy elvileg Prof. Dr. Bókay Antal irodalomtörténész/egyetemi professzor fog előszót írni hozzá (mivel a Pécsi Tudományegyetemen oktat a Pszichológia Doktori Iskolában is, így van rálátása a témára).
 8. A Moly.hu oldalon már egy ideje szavazásos nyereményjátékokat szoktunk indítani  nyomtatott könyvkiadványainkra. Az elsőre közel 800 szavazat érkezett. A másodikra, ami jelenleg is folyik, két hét alatt már 400 szavazat érkezett. Ez a fent említett könyves közösségi oldalon tudomásom szerint elég nagy mennyiségű szavazatnak minősül.
 9. Az imadomakonyveket.hu jelenleg szavazást tart arról, hogy ki a legjobb 100 kortárs magyar író. Két írónkat is a listára tették, ami nagy megtiszteltetés számunkra: J. A. A. Donath-ot és engem, Gabriel Wolf-ot.
  A szavazás egyébként még jelenleg is folyik. Itt lehet voksolni:
  https://www.facebook.com/groups/imadomakonyveket/permal…
  (A szavazás menete:
  1 – Csatlakozz a Facebook csoporthoz.
  2 – Ha elfogadták a kérelmedet (általában pár perc alatt megtörténik), a szerzők nevei mellett megjelennek azok az üres jelölőnégyzetek, amelyeket kipipálva szavazhatsz kedvenc íródra.)
 10. Végezetül, de nem utolsó sorban: Nádasi Krisz (író, szerkesztő, írástechnika-oktató) kiadói interjút készített velem és Marosi Katalinnal (Sacheverell Black írói álnéven írt) “A Hold cirkusza” című misztikus regényéről, annak sikeréről és kiadási folyamatáról.

GW-2019-dark

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s