Interjú Mark Lawrence-szel

Interjú a Tövisek Hercege c. regény szerzőjével! Magyarországon először!

Mark-Lawrence!

Black Dawn:
– Jól tudom, hogy a Tövisek Hercege (ami egyébként a kedvenc amerikai fantasy regényem) volt az első regényed? Első kiadása óta (2011) már legalább tizenkét (én legalábbis ennyiről tudok) nyelvre lefordították. Gondoltad volna akkoriban, hogy ekkora siker lesz?

Mark Lawrence:
Az csak a kiadott regényeim közül volt az első. Két másikat is írtam már előtte, de azokat sosem próbáltam meg kiadatni.
A Tövisek Hercege közel harminc nyelvre lett lefordítva és több mint fél millió példány kelt el belőle.
Emlékszem, még láttam is a kiadói szerződésben, hogy némileg jobb részesedést kaphatok a könyveladásokból, ha több mint százezer példány elfogy belőle, és még nevettem is rajta, hogy mikor jutna el valaha is odáig ez a könyv. Én már annak örültem volna, ha tízezret eladnak belőle.

– A Tövisek Hercege főszereplője, azaz Jorg Ancrath nem éppen egy tipikus főhős. Meglehetősen kegyetlen és talán még gonosz is, vagy legalábbis gátlástalan. 🙂 Nem igazán érdeklik őt mások szabályai, mert csak a saját szabályai szerint hajlandó játszani. Nem érezted kockázatosnak, hogy ilyen főszereplője legyen a regényednek? Nem tartottál tőle, hogy az olvasók nem fognak tudni szimpatizálni vele? (Habár a regény óriási sikere azt mutatja, hogy szerencsére betalált az olvasóknál ez a dolog, de Te honnan tudtad előre, hogy így lesz?)

Azt mondod, „kockázatos”, de vajon mit kockáztattam én akkor egyáltalán? Nem azért írtam, hogy kiadják, hanem csak, hogy önmagamat szórakoztassam és akkoriban még csak egy kis maréknyi ember volt, aki kritizálhatta a műveimet. Úgyhogy nem, egyáltalán nem aggódtam. Tudtam, hogy mások is írtak már hasonlóan erőszakos és erkölcstelen karakterekről, mint például Anthony Burgess 1962-ben a „Mechanikus Narancs”-ban. Kíváncsi voltam, milyen lenne egy ahhoz hasonló főszereplő, csak fantasy könyvben.

– Te hogyan jellemeznéd Jorgot? Egy kegyetlen bandita? Vagy egy bátor trónörökös, aki megteszi, amit kell? Vagy egy áldozat, aki gyermekkori sokkoló élményei hatására lett olyan, amilyen?

Jorg erkölcstelen, erőszakos, elbűvölő, bátor, intelligens és kegyetlen. Borzalmas gyermekkora volt és tulajdonképpen még mindig gyerek, amikor először találkozunk vele. Jorg egy kérdés az olvasók számára. Vajon a személyisége annak a végterméke, ami történt vele, vagy valójában mindig is ilyen volt? Lehet, hogy az igazság valahol inkább a kettő között van?

– Műfajilag sem szokványos a könyv. Az Építők által hátrahagyott (computer) technológia miatt már-már science fictionbe megy át a könyv. Te milyen műfajba sorolnád a Széthullott Birodalmat? Te ezt új műfajnak mondanád, vagy inkább a meglévők keverékének?

Mivel a könyv a fantasy műfaj „ruháit” viseli, ezért úgy a legkönnyebb gondolni rá, hogy fantasy.

– Majdnem minden fejezet a trilógiában egy megállapítással/jellemrajzzal végződik Jorg bandájának valamelyik tagjáról. Ezek a bölcsességek egy egészen egyedi hangulatot kölcsönöznek a könyveknek. Mikor találtad ki, hogy ilyesmi is lesz a sorozatban? Rögtön az elején, vagy csak menet közben jöttél rá, hogy ez jól fog menni a történet hangulatához?

A fejezetek között található sorok a szereplőkről utólag lettek hozzáadva. Jorg csak a saját a céljaira koncentrál és nem igazán foglalkozik azokkal, akik követik őt. Mivel az egész történet az ő szemszögéből van bemutatva, ez megnehezíti az olvasók számára Jorg társainak megismerését. Ezek a kiegészítő sorok pedig plusz színt adnak nekik.

– Melyik a legsikeresebb, legjobban fogyó regényed? És melyiket tartod személy szerint a legjobbnak? Vajon ez a két könyv ugyanaz?

Nos, minél régebb óta van egy könyv a könyvesboltok polcain, annál több fogy belőle. Egy sorozat első könyvét mindig többen veszik, mint a másodikat (és így tovább), szóval nem túl meglepő módon A Tövisek Hercege a legjobban fogyó könyvem.
De a Vörös Nővér (legújabb trilógiám, „Az Ős Könyve” első része) jelenleg jobban fogy, mint A Tövisek Hercege, tehát egy napon lehet, hogy majd behozza, sőt, akár meg is előzi.
Azt viszont nem tudnám megmondani, hogy melyik a legjobb könyvem.

– Láttam tőled horrornovellákat is. Tervezel regényterjedelemben is írni abban a műfajban? Vagy akár más műfajokban?

Tavaly írtam horror és thriller műfajokban is. Szeretek új dolgokat kipróbálni.

– Min dolgozol mostanában?

Jelenleg egy science fiction trilógia harmadik részén dolgozom, ami jövőre fog megjelenni. A 80-as évekbeli Londonban játszódik és egy baráti társaságról szól, akik rendszeresen összejárnak „Dungeons & Dragons”-ot játszani.