Interjú Renáta W. Müllerrel

statements_1060169

Black Dawn:
1. – Jól tudom, hogy Svájcban élsz? Mi volt az oka, hogy kiköltöztél? Munka, rokonok, esetleg szerelem? 

Renáta W. Müller:
– Igen. Már régóta itt élek, és az egyetlen ok, ami miatt kiköltöztem egy országba, aminek nem beszéltem akkoriban a nyelvét, a nagybetűs szerelem volt. Mellesleg nem tanácsolom senkinek, hogy megtegye. Mármint azt, hogy kiköltözzön egy országba, amelynek nem beszéli a nyelvét. Kínszenvedés a kezdet…

 2. – Ott Svájcban tervezel írói karriert építeni, azaz németül könyvet megjelentetni? 

– Megjelent rólam néhány újságcikk két helyi lapban, ahol méltatják az írói munkásságomat, és a helyi önkormányzat is kitüntetett 2017-ben, ami nagy megtiszteltetés volt. De németre egyelőre nem sikerült lefordíttatni a regényeimet. Sem a megfelelő személyt, sem az ehhez szükséges komoly anyagiakat nem sikerült meglelnem eddig. De azért még nem adtam fel. Hahó! Valaki odakint, akinek anyanyelve a német…..?

4.  – Mi az, ami leginkább hiányzik Magyarországból? 

– A barátok és a jó idő. Az alpesi klíma nem éppen az én ízlésemnek való.

5.  – Úgy tudom, a „7 év után” regénysorozat angolul is megjelent. A TestVÉR és a Függőségben sorozatok is meg fognak? 

– Így van. A 7 év után angol változata a 7 Years Later Series. A Függőségben is olvasható angolul, Inseparable Series cím alatt. A Testvér fordításán most dolgozunk. Az első könyv már elkészült, de még korrektúrázásra vár. Még keresem erre a projektre a megfelelő, angol anyanyelvű lektort.

6. – Ha jól látom, akkor a „7 év után” sorozathoz Alexandra W. Müller nevet használsz, a TestVÉR regényekhez viszont Renáta W. Müllert. Mi ennek az oka? 

– A 7 év után sorozat volt a legelső próbálkozásom íróként, és az még a Publio Kiadónál jelent meg. Az új könyveimmel szerettem volt irányt váltani, ezeket már teljes magánkiadásban jelentettem meg, ezért is a névváltozás. Amikor persze lejár a szerződésünk az említett kiadóval, a 7 év után sorozatot is szeretném majd az aktuális írói nevemre venni.

7. – Mikor írtad életed első novelláját/regényét és mennyivel később jelent meg olyan könyved, ami már boltokban/webáruházakban volt kapható? 

– Bár az olvasás már gyerekkorom óta hobbim volt, az íráshoz elég későn fogtam hozzá. A 7 év után c. romantikus regénysorozaton majd’ 4 éven át dolgoztam, mert kevés időm volt vele foglalkozni. Ez aztán 2014-ben egyből meg is jelent négy részes sorozatként e-könyvben, és a mai napig már a 12 ezres letöltési számnál járunk.

8.  – Melyik a találóbb Rád nézve?:
8/a. – Az írás egy örök harc. Harc a fogalmazással, a javításokkal és a kiadatással, de akkor is csinálod, mert megéri.
8/b. – Inkább egy kellemes időtöltés, amit leginkább kikapcsolódásnak érzel, még akkor is ha akadnak nehézségek. 

– Egyértelműen ’a’ 😊

9. – Hitték-e ezt rólad mások, hogy sikeresek lesznek a könyveid? Te magad hitted-e akkor, amikor írni kezdtél? 

– Másokról nem tudok nyilatkozni, de én valóban hiszek benne, hogy a könyveim élvezetesek és szerethetők lehetnek egy egészen széles olvasóréteg körében.

10.  – Van olyan közeli hozzátartozód, aki ha befejezel egy írást, azonnal mohón elolvassa? Vagy akár már közben belekotnyeleskedik? 🙂 

– A szüleim mindig elolvassák a könyveimet. Mivel az anyanyelvemen, azaz magyarul írok, a svájci családom már problémásabb eset, mégpedig a nyelvi akadályok miatt.

11.  – Írtál-e már bele ismerőst (akár más néven) valamelyik könyvedbe? Kérte-e már ismerősöd, hogy írd bele egy könyvbe? 

– Folyamatosan támadnak, mindenféle vad ötleteim. Nagyon élénk a fantáziám. Rengeteget olvasok, így megihletnek más írók könyvei, filmek, de olyan is volt, hogy álom alapján jött egy ötlet. Az is előfordult, hogy a családban vagy ismeretségi körben megtörtént (bal)eseteket is beleszőttem a történetbe, természetesen inkognitó.

12.  – Olvasóként milyen könyveket olvasol? Mi a kedvenc irodalmi műfajod? 

– Minden műfajban olvasok. Erotikusban is, de az utóbbi műfajban csak angolul. Victor Hugotól kezdve, Alexandre Dumas kalandos, történelmi regényein és Jane Austenen keresztül átolvastam magam E L James, Sylvia Day, és Jody Ellen Malpas sikerkönyvein. Nagy kedvencem egy Új-zélandi írónőnek, Tracey Alvareznek a könyvei. Az utóbbi időben pedig Alana Sapphire; Death Dealers c. sorozata volt az az erotikus kategóriában, amit nagyon izgalmasnak és szexinek találtam. De Andy Weir könyvei is levettek a lábamról. Épp most kezdtem magyar kortárs műveket is olvasni. Már csak szakmai szemszögből is izgat, mit írnak mások manapság Magyarországon.

13.  – Ha valamiért nem írhatnál többet, választanál-e helyette más művészeti ágat, hogy legyen miben kiélni a kreativitásodat? Ha igen, mi lenne az a művészeti ág? 

– Forgatókönyveket is szívesen írnék. Uppssz. Ja, hogy ez is írás kategória…? Szívesen rendezném a könyveimből készült filmeket. 😉

14. – A TestVÉR című regényben Jamie-nek Asperger-szindrómája van. A könyv olvasása közben nekem valamiért azonnal egy híres TV sorozat jutott erről eszembe. A sorozat ügyvédekről szólt és a Jerry nevű ügyvéd aspergeres volt benne. Ő volt a sorozatban az egyik legnépszerűbb szereplő, mert nagyon érdekes, összetett karakter volt. Rendkívül intelligens és kiváló szakember volt a sztori szerint, de nagyon vicces is. Láttad a sorozatot, amire gondolok? Inspirált esetleg Jerry Jamie karakterének megalkotásában? 

– Nem nézek sorozatokat, úgyhogy sajnos nem volt szerencsém Jerry-hez sem. Nagyon izgalmasnak tartom egyébként ezt az egész kérdéskört, és elolvastam pár életrajzi ihletésű könyvet aspergeresektől. Pont nyakig voltam az egyik ilyen autobiográfiában, amikor kezdett kirajzolódott bennem Jamie karaktere.

15.  – Miért csak 16 éves korában derül ki a regényben Jamie-ről, hogy aspergeres? Az ilyesmit nem szokták ennél korábban diagnosztizálni? 

– Azt olvastam, hogy „A pszichológusok, az orvosok, a pedagógusok, a szülők még napjainkban is meglehetősen tapasztalatlanok, tájékozatlanok az Asperger-szindrómát illetően, ezért sajnos a vizsgált személyt gyakran félrediagnosztizálják. Becslések szerint az Asperger-szindrómások 30-50 százaléka nincs is diagnosztizálva.” Sok aspergeres gyereket egyszerűen beskatulyáznak a ’rosszgyerek’ kategóriába, mert nem értik a viselkedését. Ez történt Jamie-vel is.

16.  – Szerinted az aspergeresek, mivel ugye nehezen teremtenek szemkontaktust és nem is igazán társasági emberek, elképzelhető, hogy náluk olyan komoly gondokat okoz a munkakeresés, hogy akár arra is rákényszerülnek, hogy illegális dolgokat csináljanak? Hackerkedést például, mint a könyvben? Ez most csak filozofálgatás persze, nem konkrét kimutatásokra vagyok kíváncsi! 🙂 Csak bennem a könyv olvasása közben felmerült, hogy mi van akkor, ha „odakint” a világhálón a valódi hackerek között is sok az aspergeres? Végül is nekik ez valóban ideális munkakör, nem? Mármint nem az illegalitás miatt, hanem azért, mert nem kell másokkal személyesen kommunikálniuk és foglalkozhatnak számítógépekkel és programozással egész nap, ráadásul nagyon magas szinten. 

– Ez pontosan így van. Sok erre vonatkozó cikket olvastam, és ezt a véleményt bele is szőttem a könyvbe. Egyes adatok szerint az IT szakemberek, programozók, komputerzsenik nagy százaléka mutat aspergeres tüneteket.

17. – Szerinted melyik a legkatartikusabb jelenet a TestVÉR című regényben? Amire Te mondjuk a leginkább azt mondanád olvasóként, hogy „na végre!”, mert már nagyon vártad, hogy bekövetkezzen? 

– Szerintem az első kötetben Hannah és Jamie újratalálkozása egy csúcspont. És megemlíteném még az első ’intim’ együttlétüket Doverben, amit remélem, hogy sikerült nagyon szexin és izgalmasan leírni.

18. – Szerinted a TestVÉR kifejezetten női regény, vagy férfiaknak is ajánlanád? 

– A romantikus/erotikus kategória, amibe a regény be lett sorolva, egyértelműen a nőket célozza meg elsősorban. De persze örülnék minél több férfi olvasónak is. Sőt, szerintem az az igazi, ha például egy pár egyszerre olvassa el a könyvet. Az ilyen közös olvasások egészen izgalmas dolgokat eredményezhetnek. 😀

19. – Véleményed szerint a TestVÉR inkább romantikus vagy inkább erotikus regény? Ha mondjuk lenne egy bolt, ahol csak egyetlen polcra lehetne kirakatni, melyik polcra kérnéd, hogy tegyék ki? A romantikusra vagy az erotikusra? 

– Erotikus. Azt mondanám, hogy úgy kb. +17-18

20. – Mivel mindketten Moly tagok vagyunk, ez egy kihagyhatatlan kérdés: Szereted-e a cicákat vagy inkább kutyapárti vagy? 🙂 

– Mindkettő, de inkább csak a másokét simogatom. 😉 Volt két cicánk, de sajnos mind a kettőt elgázolta az autó, ezért ettől a szívfájdalomtól a jövőben inkább távol tartanám magam. Ráadásul túlságosan is szeretem a tisztaságot és a jó illatot a házon belül. Szükségem van bizonyos szintű rendre és átláthatóságra ahhoz, hogy létezni és dolgozni tudjak otthon, és ez háziállatokkal nem igazán valósítható meg.

21. – Üzensz valamit a rajongóidnak/olvasóidnak? 

– Hálásan köszönöm a támogatást mindenkinek, akik eddig is szerették és megvették a könyveimet. Egy-egy pozitív visszajelzés az egekbe repíti az írót. És kitartás! Hamarosan jön a következő. Már nyakig vagyok egy érzéki, izgalmas, maffiás történetben. Ha sikerülne egy komoly kiadóval szerződnöm, aki kiadná a legközelebbit, az rengeteg terhet venne le a vállamról, és igazán az írásra tudnék koncentrálni.

22. – És az ellendrukkereknek?

– Remélem, hogy nem sok van belőlük! Bár olyasmit is hallottam már, hogy minél sikeresebb valaki, annál többen utálják, és ha ez igaz, akkor hirtelen nem is tudom, hogy mit kívánjak magamnak. 😊 A bölcs emberek már régen megmondták, hogy: „A szánalom ingyen van, de az irigységért meg kell dolgozni.